Psychoanalytisch Woordenboek

Reich, Wilhelm

(Galicië 1897 – Verenigde Staten 1957) Als jong arts werd hij al de leider van het technisch seminar aan het opleidingsinstituut van de Weense Psychoanalytische Vereniging. Hij legde sterke nadruk op de gestructureerde afweer, op het karakter, zoals tot uiting komt in zijn boek Karakteranalyse (1933). Het bekendste andere element uit zijn denken is de onmisbaarheid van het orgasme: de beek moet stromen, anders komt er stuwing. Reich stond politiek uitgesproken links en hij streed in de Sexpol-beweging. Hierdoor werd hij populair in de studentenbewegingen van de jaren zestig, maar deze vermenging van psychoanalyse en politiek vormde een van de redenen dat hij vervreemd raakte van de psychoanalytische beweging. Hij vertrok van Wenen naar Berlijn, vervolgens naar Scandinavië en ten slotte ontkwam hij naar de Verenigde Staten. Daar ontwikkelde hij zijn orgonentheorie, maar hij stierf in de gevangenis.

Literatuur

  • Corrington, R.S. (2003) Wilhelm Reich. Psychoanalyst and radical naturalist. Farrar, Straus & Giroux, New York.
  • Johler, B. (red.) (2008) Wilhelm Reich revisited. Turia & Kant, Wenen.
  • Reich, W. (1933) Charakteranalyse. Technik und Grundlagen für studierende und praktizierende Analytiker. Maursche Buchdruckerei, Wenen.
  • Reich, W. (1967) Reich speaks of Freud, Farrar, Straus and Giroux, New York. Duitstalige uitgave: Wilhelm Reich über Sigmund Freud. Fantasia Druck, Berlin, 1976.
  • Sharaf, M. (1983) Fury on Earth: A Biography of Wilhelm Reich. St. Martin’s Press, New York.
Verder op psychoanalytischwoordenboek.nl: