Psychoanalytisch Woordenboek

Sleepcycle / Sleep as android

Apps die kunnen worden gedownload voor respectievelijk een Apple iPhone of een Android telefoon. Beide apps kunnen in principe hetzelfde. Kijk op de site van Sleepcycle en / of van Sleep as android, ook voor de plaatjes (via Google). Als men zijn telefoon op de hoek van zijn matras legt tijdens de slaap dan registreert de telefoon de activiteit van de slaper. Dit doet de telefoon met behulp van zogenoemde accelerometers, sensoren die in bijna elke moderne smartphone zitten. Deze sensoren zijn zeer gevoelig en kunnen kleine bewegingen meten. Met deze sensoren meet de app hoeveel een persoon in zijn slaap beweegt. Het idee hierachter is dat een persoon in diepe slaap nauwelijks beweegt, terwijl tijdens lichte-slaapperiodes en ook remslaap een persoon zich regelmatig omdraait of op een andere manier beweegt. s’Ochtends vindt men dan een diagram van zijn slaap op de display van de telefoon.

Men kan zich door de telefoon laten wekken in een bepaald halfuur, zeg tussen zeven uur en half acht. Dan gaat de wekker op het moment dat je niet in je diepe slaap bent, maar in een oppervlakkiger fase. Deze apps zijn erop gericht je prettig wakker te laten worden en dus niet onverhoeds geluid te produceren in een periode van diepe slaap.

Op deze manier is de kans is groot dat je wordt gewekt tijdens de remslaap of kort daarna. En in die fase herinnert men zich bijna zeker dromen. Voor de psychotherapie kan dit instrument het herinneren van dromen positief beïnvloeden en dat is het belang ervan in dit verband. 

Een mogelijk probleem is dat ook de bewegingen van de partner in bed het diagram beïnvloeden aangezien de bewegingen van de partner eveneens worden geregistreerd. Online discussies zijn nog gaande over de mate waarin dit de metingen beïnvloedt en of dit voorkomen kan worden door de gevoeligheid van de sensors minder te maken. [LN]

 

Literatuur

Verder op psychoanalytischwoordenboek.nl: